Preseganje vzorcev

Preseganju vzorcev v starševstvu, partnerstvu,  se bomo posvetil na izobraževalno izkustveni vikend delavnici Najina ljubezen, pod vodstvom Imago terapevtke Vande Mačkovšek, ki bo od petka, 7. junija, do nedelje, 9. junija 2019, v Kamniku ali okolici. Prijave na e-naslov: vanda.mackovsek@gmail.com ali po telefonu 041/856-834.

Obiščite spletno stran http://www.podobeodnosov.org/preseganje-vzorcev/ 

Preberite si članek Preseganje vzorcev:

Vzgoja naših staršev močno vpliva na nas in celotno naše odraslo življenje! Izkušnje, ki smo jih doživeli kot otroci vplivajo na to, kakšni starši smo mi sami in kakšen odnos imamo s svojim otrokom.

Kolikokrat se ujamemo starši v zanko, ko nekaj govorimo svojim otrokom in zaslišimo v teh besedah glas svojih staršev. Slišimo besede, ki jih kot otroci nismo radi slišali, sedaj pa jih sami ponavljamo svojim otrokom.

Ne ponavljamo pa le svojih besed, ponavljamo tudi dejanja. Zdi se, da je odtis na našem »trdem disku« tako močan, da si ne moremo pomagati. V naše možgane in telesne občutke je trdno zapisano vse, kar smo v življenju doživeli. Zapisani so zvoki, dogodki, vonji, občutki, besede, zapisana je celotna naša zgodovina. Nekatera pretekla doživetja so na naš razvoj vplivala močneje, druga z manjšo silo. Tista, ki so pustila globlje sledi, in če so bila poleg tega še negativna, imajo močan vpliv tudi na nas kot odrasle.

Spomnila sem se mamice, imenujmo jo Tina, ki je prišla k meni po pomoč, ker jo je motilo, da je ponavljala vzorec svoje matere. Povedala je: »Kot otroka me je najbolj bolelo, kadar me je mati ignorirala, če sem naredila nekaj, kar ji ni bilo všeč. Najhuje pa je bilo to, da z mano ni spregovorila o tej »moji napaki«, pač pa je le utihnila. S to tišino me je prisilila v to, da sem sama iskala svoje napake, stvari, ki sem jih naredila narobe. In pri sebi sem našla mnogo napačnih stvari. Krivila sem se za vse prestopke zadnjih dni in tednov.«

To je bil materin način, kako se spopadati z otrokovo neubogljivostjo. Samo ugibamo lahko, kaj se je dogajalo v materi. Se ni bila sposobna soočiti z lastno bolečino? Se ni zmogla pogovoriti, kaj je deklica naredila po njenem mnenju narobe? Kakorkoli to ni bilo zrelo, odraslo vedenje. Hčerki ni bila dana možnost, da bi lahko povedala svojo stran zgodbe, kaj šele, da bi morda dobila od matere potrditev (validacijo), da je ravnala prav. Ali pa razumevanje matere (empatijo), da je ravnala tako kot je v tistem trenutku znala in zmogla. S svojim vedenjem je mati prekinila vez zaupanja s Tino In Tina se je počutila nerazumljeno, neslišano in nepovezano z mamo. Ugibamo pa lahko, da je imela enake občutke tudi mama. Tisto, kar bi rešilo slabo počutje obeh, je pogovor.

In Tina pripoveduje naprej: »Ko sem sama postala mati, sem sinu povedala, kaj je tisto, kar mi ni všeč in kar želim, da ne dela. In ko je sin tisto naredil, je bil moj impulz, spontani odziv – s teboj ne bom govorila. Kaznovala sem ga na način, ki mi je bil znan iz mojega otroštva (in za katerega sem vedela, da je zelo uspešen?!). Še danes vidim njegove očke, ki so me gledale proseče in začudeno, zakaj se ne pogovarjam z njim!«

Vzorec v Tini je bil tako močan, da ga je v podobni stiski, ki jo je v preteklosti doživljala kot hči, ponovila. V njenem nezavednem je še bil spomin na lastno bolečino, ko jo je njena mati ignorirala. Hkrati pa je bil tudi spomin na to, da je sama takrat spremenila vedenje, ker je želela biti ljubljena in sprejeta od svoje matere. In se je upognila, naredila tako, kot ji je mati naročila. Sinov karakter pa je bil mnogo bolj pokončen, ni se upognil pred to preizkušnjo, postal je uporniški.

In po nekaj  poskusih,  je v dogajanje posegel sinov oče. Naredil je fantastično potezo. Streznil je mater z besedami: »V naši hiši otrok ne bomo ignorirali!«

Mamo je zabolelo, upirala se je, saj je bil to edini njej znan način, za katerega je upala, da bo lahko disciplinirala svojega otroka. In sedaj je ostala brez tega »orožja«.

Pri vzgoji je morala začeti iskati nove poti.

Le na zavesten način se lahko prekine vzorec, v našem primeru dolg (najmanj) tri generacije.

Kako najti pot do otroka v vseh starostnih obdobjih. Zelo enostavno, a tako zelo težko – biti z njim in ob njem v vseh življenjskih okoliščinah, v vsej paleti njegovih čustev, razočaranj, vedenj, ne da bi obsojali, vrednotili. Biti le tam, da otrok čuti zaupanje in se oblikuje, ko o dogodkih pripoveduje, če le zmore, dela sam zaključke (ali pa mu subtilno pri tem pomagajo starši).

 

In tudi preseganju vzorcev v starševstvu, partnerstvu,  se bomo posvetil na izobraževalno izkustveni vikend delavnici Najina ljubezen, ki bo od petka, 7. junija, do nedelje, 9. junija 2019, v Kamniku ali okolici. Prijave na e-naslov: vanda.mackovsek@gmail.com ali po telefonu 041/856-834.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja